Naujienos

T.A.B. partnerių vizitas Kopenhagoje – tarptautinės inovacijos mažų regionų augimui ir technologinei pažangai

Kopenhagoje įvykęs T.A.B. projekto: Technologijų, meno ir verslo inovacijų centrai (https://tabproject.org/)  partnerių susitikimas buvo reikšmingas žingsnis įgyvendinant šio inovatyvaus tarptautinio projekto tikslus. Rietavo turizmo ir verslo informacijos centras (TVIC) yra vienas iš partnerių šiame tarptautiniame projekte. Rietavo savivaldybė – asocijuotas partneris. 

Pirmoje susitikimo dalyje projekto partneriai aptarė dabartines projekto veiklas bei nustatė tolesnės plėtros gaires. Susitikime patvirtinta, kad 2025 m. balandžio mėnesį vyks didelės svarbos projekto renginiai Lietuvoje – Rietave ir Vilniuje.

Diskusijos dėl regionų vystymo 

Antroje susitikimo dalyje vyko naujos paraiškos rengimo seminaras, kur keistasi patirtimi bei įžvalgomis. Darbo grupės, kurių sudėtyje buvo Rietavo TVIC direktorė ir prjekto vadovė Laima Dockevičienė bei projekto administratorė Rasa Baliulevičienė, taip pat ir BĮ „Veiklus Rietavas“ direktorius Justas Kirstukas bei Rietavo savivaldybės tarybos narys Egidijus Gricius, atliko išsamią SSGG analizę. Šios analizės pagrindu įvertinti partnerių poreikiai ir potencialas, tarptautinės partnerystės struktūra bei galimybės dalyvauti Horizon bei kitose finansavimo programose.

Darbo grupėse, kurias moderavo Marie Björck, Isabella Salomonsson ir Kevin Sanikidze, buvo daug dėmesio skirta mažųjų regionų ir savivaldybių augimo skatinimui. Akcentuota, kad šie regionai, plėtodami technologijas, eksperimentus ir inovacijas, gali tapti tarptautiniais inovacijų centrais, pritraukti investicijas bei kurti naujas darbo vietas.

Vizitai į Kopenhagos inovacijų centrus

Trečioji vizito dalis – vizitai į specialiai atrinktus inovacijų ir technologijų, bendradarbystės centrus Kopenhagoje. Susipažinta su jų ekosistemų veikla bei išanalizuota, kaip šios veiklos gali būti pritaikytos kituose regionuose.

Svarbiausios organizacijos, aplankytos vizito metu:

  • Digital Hub Denmark (https://www.digitalhubdenmark.dk) – Skaitmeninės inovacijos Danijoje. Ši organizacija aktyviai pritraukia talentus iš skaitmeninimo sektoriaus, siekdama stiprinti Danijos konkurencingumą pasauliniu mastu, daugiausia dėmesio skiriama Danijos GovTech ekosistemos vystymui.
     
  • Innovation Centre Denmark, ICDK (https://icdk.dk) – Vienas svarbiausių Danijos inovacijų centrų, kuris yra Aukštojo mokymo ir mokslo ministerijos ir Užsienio reikalų ministerijos partnerystė.  ICDK jungia įmones, mokslinių tyrimų ir inovacijų ekosistemas Danijoje ir šalyse, kuriose įsikūrę inovacijų centrai, fokusuojasi 7-niuose centruose Bengolūre, Seule, Šanchajuje, Tel Avive, Bostone, Minchene, Silicio slėnyje, būstinė Kopengagoje. Šie regionai atsirinkti atsižvelgiant į jų tinkamumą Danijos verslui, tyrėjams ir mokslo įstaigoms. Fokusuoja savo ekspertizę trijose srityse - gyvybės mokslai, žaliasis kursas ir technologijos. ICDK padeda Danijos įmonėms veiklą kreipti inovacijų link, prisideda prie atvykstančių investicijų pritraukimo į Daniją ir yra jungtis tarp mokslinių tyrimų ir inovacijų Danijoje ir užsienyje.
     
  • Creative Denmark (https://www.creativedenmark.com) – Pelno nesiekianti viešojo ir privačiojo sektorių partnerystė, skatinanti Danijos kūrybinių industrijų augimą tarptautiniu mastu, ypatingą dėmesį skirianti pasauliniams iššūkiams spręsti. Siekiama, kad tarptautinė kūrybinių inovacijų ir į žmogų orientuotų sprendimų paklausa atitiktų didžiulę Danijos kūrybinių industrijų kompetenciją. Suveda tarptautinę inovatyvių ir kūrybiškų sprendimų paklausą su Danijos kūrybinėmis įmonėmis ir kompetencijomis. Veikia 8-iose kūrybinės industrijos srityse. Priimamos delegacijos iš viso pasaulio, atliekama tarpininko-suvedėjo funkcija, nuomoja patalpas renginiams. Atvejai: https://www.creativedenmark.com/cases/big-innovation-and-the-search-for-hope Creative Denmark įsikūrusi BLOX pastate Kopenhagoje ir sudaro bendrą ekosistemą su dar trimis šiame pastate veikiančiomis partnerystėmis ir įstaigomis - Danijos dizaino centras, Danijos architektūros centras ir BLOXHUB. Visi kartu dirba taip, kad įtrauktų žmones  į tvarų dizaino, architektūros ir miestų planavimą. BLOX yra vieša multifunkcinė erdvė, kurioje rengiamos parodos, renginiai, veikia parduotuvės, kavinės, nuomojamos darbo vietos, įrengtos kitos laisvalaikio praleidimo erdvės. BLOXHUB - bendradarbystės erdvė, kurioje veikia 119 įmonių/įstaigų.
     
  • Talent Garden Denmark (https://talentgarden.org/en/coworking/denmark/copenhagen) – Pirmasis Talent Garden buvo įkurtas Kaune kūrybinių industrijų verslams. Šiuo metu Talent Garden veikia 5-kiose Europos šalyse ir turi 14 centrų, taip pat neseniai nusipirko Hyper Island mokyklą Švedijoje. Talent Garden kūrybinių industrijų bendradarbystės erdvė be to, kad teikia biurų, darbo vietų, renginių patalpų nuomos paslaugas, suteikia mokymosi ir tinklaveikos galimybes ir orientaciją į skaitmeninimą ir inovacijų kūrimą. Kopenhagos Talent Garden po savo stogu turi apie 60 įmonių/įstaigų. Daugumą sudaro įmonės, veikiančios medicinos priemonių ir paslaugų srityje. Talent Garden dirba su daugiau kaip 300 technologinių ir skaitmeninių verslų, kurie reziduoja tiek pačioje bendradarbystės erdvėje, tiek ir savo namuose.

Pasidalintos įžvalgos ir rekomendacijos 

Vizito metu pabrėžta, kad regioninės inovacijų ekosistemos sėkmė priklauso nuo vietos poreikiams pritaikyto bendradarbystės modelio. Susitikimo metu Talent Garden įkūrėja ir bendrasavininkė Rasa Strumskytė pabrėžė, kad svarbu bendradarbystės centro modelio išgryninimas, visų pirma pritaikant vietos/regiono bendruomenės poreikiams. „Privalumas ir stiprioji centro pusė yra vieno sektoriaus koncentraciją (vertikalumas), nes tai skatina to sektoriaus veikėjų ekosistemos vystymąsi“, - įsitikinusi R.Strumskytė. 

Šis vizitas neabejotinai prisidės prie T.A.B. projekto sėkmingos plėtros bei inovatyvių idėjų įgyvendinimo ne tik Rietave, Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu.

Ankstesnės naujienos

BIOSOL Farm - pažangi technologija ūkininko laukuose 2024-09-30 BIOSOL Farm - pažangi technologija ūkininko laukuose
BIOSOL Farm projekto veiklos lauke ruošiamasi atvejo tyrimui asocijuoto projekto partnerio Artūro Jurkaus ūkyje. Susitikimų, lankymosi ūkyje metu, įvertinus ūkio poreikį energijos gamybos ir vartojimo srityje, susitarta ieškoti sprendimų kaip sumažinti energijos vartojimo kaštus ūkio gamybos bloke.  Asocijuotas projekto partneris Rolandas Dockevicius supažindino ūkininką su naujausia technologine įranga - AR (papildytos realybės), VR (virtualios realybės), XR (išplėstinės realybės) įranga, energijos generavimo ir kaupimo įrenginiais, dirbtinio intelekto programomis.
Plačiau
Sveikiname su tarptautine TURIZMO DIENA 2024-09-27 Sveikiname su tarptautine TURIZMO DIENA
Džiaugiamės, kad šiemet net 2,8 mln. gyventojų rinkosi keliauti po savo kraštą ir atrasti nuostabius jo kampelius. Rietavas šį turizmo sezoną sulaukė daug žingeidžių lankytojų, kurie domėjosi istorija, kultūra ir mūsų gamtos paveldu.
Plačiau
Tvari energija ūkiuose – ateitis jau šiandien 2024-09-17 Tvari energija ūkiuose – ateitis jau šiandien
Rugsėjo 17 d. Rietave pristatytas Biosol Farm projektas, skirtas pagerinti energijos vartojimo efektyvumą ūkiuose. Projekto vadovės Laimos Dockevičienės, administratorės Rasos Baliulevičienės ir asocijuoto projekto partnerio ūkininko Artūro Jurkaus įžvalgos atskleidė energijos gamybos, vartojimo ir kaupimo sprendimų naudą bei iššūkius naudojant saulės ir kitų šaltinių energiją.
Plačiau