Naujienos

Tvari energija ūkiuose – ateitis jau šiandien

Rugsėjo 17 d. Rietave pristatytas Biosol Farm projektas, skirtas pagerinti energijos vartojimo efektyvumą ūkiuose. Projekto vadovės Laimos Dockevičienės, administratorės Rasos Baliulevičienės ir asocijuoto projekto partnerio ūkininko Artūro Jurkaus įžvalgos atskleidė energijos gamybos, vartojimo ir kaupimo sprendimų naudą bei iššūkius naudojant saulės ir kitų šaltinių energiją.

„Rietavo savivaldybėje įgyvendinamas projektas, kuriame stebimas atsinaujinančios energijos potencialas ūkyje. Tikslas – pasiūlyti optimalius sprendimus ir sukurti įrankį, leidžiantį įvertinti kiekvieno ūkio situaciją energijos vartojimo srityje. Artūro Jurkaus ūkis tapo asocijuotu partneriu, gaus nemokamas konsultacijas, tarptautinę patirtį ir galimybę aplankyti geruosius pavyzdžius Vokietijoje bei Lenkijoje“, - kalbėjo Laima Dockevičienė apie Biosol Farm projektą.

„Ūkyje bus vykdoma stebėsena, bus fiksuojamas atsinaujinančios energijos potencialas. Nusprendžiau įsijungti į projekto veiklas, nes matau jo vertę. Man svarbu išsiaiškinti energijos naudojimo potencialą ir įsivertinti galimybes mano ūkyje, kad  galima būtų priimti optimaliausius sprendimus. Tikiu, kad ilgainiui tai padės sumažinti ūkio kaštus ir efektyviau naudoti energiją,“- įsitikinęs ūkininkas Artūras Jurkus.

Paskutinė renginio stotelė – Karbauskų Šeimos Sausmedžių Ūkis, kurio savininkas Antanas Karbauskas dalijosi patirtimi ir iššūkiais, susijusiais su tvarios energijos pritaikymu ūkyje. Dalyviai susipažino su energijos sprendimais ir ragavo sausmedžių produktų, o jau kitais metais jie bus gaminami naudojant atsinaujinančią energiją. Ūkio šeimininko Antano artimiausiuose planuose yra įsirengti produkcijos perdirbimo cechą. 

„Šiuo metu skaičiuojame, kiek reikės galios, o padidinus ją, planuojame įrengti saulės jėgainę. Vieta jau numatyta, tikimės ją įrengti kitais metais," – teigė Antanas Karbauskas.

Tvari energija – ne tik ekonominė nauda, bet ir ekologiškas pasirinkimas. Ateities ūkiai neatsiejami nuo atsinaujinančios energijos sprendimų.

 

Ankstesnės naujienos

Renginyje - apie tautinio paveldo sertifikavimo patrtis ir iššūkius 2024-09-05 Renginyje - apie tautinio paveldo sertifikavimo patrtis ir iššūkius
Šiandien Rietavo TVIC konferencijų salėje vyko Mykolinių šventės Metturgio mugės pasiruošimo seminaras. Centro direktorė Laima Dockevičienė pristatė Centro misiją išlaikyti unikalią šventę ir siekį sertifikuoti Metturgį kaip tautinio paveldo renginį. Kalbėta apie Metturgio svarbą Rietavui, jo istorinę, religinę ir kultūrinę vertę, kurią jau daugelį metų puoselėja mūsų bendruomenė.
Plačiau